Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Οι καπνοπαραγωγοί στην Ελλάδα




















Πολλα ακουγονται για τους καπνοπαραγωγους, τις περικοπες στην επιδοτηση τους απο την ΕΕ και τις επιδοτησεις τους... Νομιζω πως ολοι πριν κρινουμε θα πρεπει να γνωριζουμε καλυτερα τα γεγονοτα, γι΄αυτο ας τα παρουμε απο την αρχη.

Κατ' αρχας πρεπει να επιδοτειται ο καπνος ή οχι; Σαν αγροτικο προιον ναι, σαν δηλητηριο ομως οχι. Η ΕΕ στην προσπαθεια περιορισμου του καπνισματος αποφασισε πως πρεπει να μην τον επιδοτει πλεον, ετσι εχουμε την περικοπη της επιδοτησης κατα 50%. Δηλαδη κατι παραπανω απο το 1/4 των εσοδων (εσοδων οχι κερδων) του παραγωγου. Ετσι οδηγειται μεγαλο μερος του αγροτικου πληθυσμου σε ασχημη οικονομικη κατασταση.
Ας δουμε ομως και τον καπνο σαν καλλιεργεια και τις ιδοτητες του που εκαναν μεγαλο μερος του αγροτικου πλυθησμου να ασχοληθει μ΄αυτον. Ο καπνος ειναι μια καλλιεργεια η οποια εχει πολυ καλη αποδοση σαν εισοδημα ανα στρεμμα γης που εχει καποιος, αλλα απαιτει εντατικη δουλεια απο ολη την οικογενεια, ιδιως κατα την περιοδο της συγκομιδης. Οι περισσοτεροι 'Ελληνες αγροτες εχουν μικρο κληρο γης, κυριως στις ορεινες-ημιορεινες περιοχες, οποτε αφου δεν ειχαν κεφαλαιο (γη) επιλεγανε το καπνο σαν καλλιεργεια, για παραδειγμα στη Λαρισα που ο μεσος κληρος γης ειναι μεγαλυτερος θα βρουμε ελαχιστους καπνοπαραγωγους σε αντιθεση με την Ελασσονα που ειναι ημιορεινη περιοχη και τα καπνα ηταν μεχρι πριν λιγα χρονια η βασικη καλλιεργεια. Αυτος ειναι και ο βασικος λογος διαμαρτυριας των καπνοπαραγωγων, οντας μικροκτηματιες δεν υπαρχει εναλλακτικη λυση, με την ιδια αποδοση που να παρεχει ενα εισοδημα για τα προς το ζην. Οι καπνοπαραγωγοι δεν λενε πως δεν θελουν να αλλαξουν καλλιεργεια γιατι το καπνο τους αρεσει τοσο αλλα με τη γη που εχουν συνηθως με αλλη καλλιεργεια δεν μπορουν να ζησουν. Ας πουμε οτι μια τετραμελης οικογενεια εχει 20 στρεμματα γης μπορει να εχει ενα εισοδημα της ταξης των 17-23 χιλ ευρω ετησιως καλλιεργώντας καπνο, ενω με σιταρι για παραδειγμα μπορει να βγαζει χαρη στις υψηλες τιμες του το αστρονομικο ποσο των 800-1200 ευρω ετησιως!!! Μεγαλη διαφορα η οικονομικη αποδοση του καπνου σε σχεση με τις αλλες καλλιεργειες, αλλα και τεραστια η διαφορα στη δουλεια και στην κουραση, σε σχεση μ' αυτες. Το καπνο ξεκιναει απο φυτωριο (αβραγιες) περιπου μεσα φλεβαρη, κατα απριλιο-μαιο μεταφυτευεται σε χωραφι, το μισο ιουνιο σκαλιζεται και αμεσως μετα ξεκινα η συγκομιδη (σπασιμο). Τον καιρο που οι λουομενοι δυσανασχετουν για την κινηση και τον καυσωνα στο δρομο για την κοντινοτερη παραλια, οι αγροτες οικογενειακως ειναι στο χωραφι, χωρις ομπρελλα θαλασσης αντιηλιακο και freddo... Τεσσερις η ωρα ξημερωματα που στο Super Paradise και στον Αρμενιστη ακομα, τα παρτυ η τα σουαρε γυρω απο τη φωτια ξεκινανε οι αγροτες φτανουν στο χωραφι. Η βροχη χαλαει το γουηκεντ και την εξοδο στην κοντινοτερη παραλια, στον αγροτη μπορει να σημαινει πεινα η και ευλογια( τα 7-8 περασμενα καλοκαιρια ηταν απο τα ξηροτερα των τελευταιων 100 χρονων), ενα χαλαζι στο κολωνακι θα γρατσουνισει την μερσεντα του καθε νεοπλουτου γιαπη, ενα χαλαζι στον καμπο χρεοκωπει ολοκληρα χωρια.
Αυτα για τις συνθηκες δουλειας στα καπνα.


















Λιγα λογια για την επιδοτηση.

Το 1983 που γεννηθηκαμε η τιμη του καπνου αν κιλο ηταν 600-700 δρχ στην πρωτη τιμη, τελη του 80 ηταν κοντα στο χιλιαρικο. Απο το 91 και μετα ο καπνος επιδοτειται...
Πριν το ευρω η πρωτη τιμη για το καπνο ηταν :350 δρχ +700 δρχ επιδοτηση= 1050δρχ.
Δηλαδη οι εμποροι αγοραζαν τα καπνα κατα 65% περιπου φτηνοτερα το 2000 σε σχεση με τα τελη του 80.
Με την επιδοτηση ηρθαν και τα συμβολαια... Δηλαδη πριν καν καλλιεργησεις υπογραφεις σε ποιον θα το πουλησεις!!! Και το νταβατζηλικι εχει ως εξης: υπογραφεις στον εμπορο, χωρις να συμφωνηθει η τιμη και η ποιοτητα του καπνου σου κρινεται απο βαθμολογους των εταιριων. Αν δεν συμφωνεις με την βαθμολογια και κατ'επεκταση με την τιμη που σου βαζει ο βαθμολογος του εμπορου μπορεις να μην παραδωσεις το καπνο, αλλα δεν θα παρεις επιδοτηση ουτε και θα το αγορασει καποιος αλλος απο το καρτελ που εχουν στησει οι εταιριες (Μιχαηλιδης, ΣΕΚΕ,Παπαδοπουλος και αλλοι). Ετσι αν θες καντο σαλατα και ταισε την οικογενεια σου, ειναι κομματακι πικρο, αλλα στην αναβροχια...
Και σημερα τι γινεται; Η ΕΕ λεει πως τα λεφτα που κοβει απο τις επιδοτησεις θα τα δωσει σε αλλες καλλιεργειες κυριως σε νεους αγροτες μεσα απο προγραμματα (επιδοτουμενα δανεια ), στα οποια εξαιρουνται οι μικροακτημονες, επισης εκτος μενουν και οι πενηνταρηδες οι οποιοι οδηγουνται με το στανιο, αφου γι'αυτους δεν υπαρχει διεξοδος, στην γεναιοδωρη προωρη συνταξιοδοτηση με το υπερογκο ποσο των 500 ευρω περιπου. Θα μου πεις εξοχη ειναι θα φας την ντοματουλα σου, το κατσικακι σου, αρα τα 500 πολλα ειναι. Και το χειμωνα ας παει το πρασο συννεφο.
Ανεγκεφαλοι γραφειοκρατες που καμια σχεση ειχαν και θα εχουν με την υπαιθρο κρινουν οτι τα τελευταια 50 χρονια οι αγροτες πουλουσαν δηλητηρια, οι ιδιοι κερδοσκοπουσαν με τις φαρμακοβιομηχανιες (Bayern, φυτοφαρμακα, λιπασματα... ) γνωριζοντας τις καταστροφικες για το περιβαλλον συνεπειες που ειχε η αλογιστη χρηση των προιντων τους. Με καμπανιες και προτροπες προς αυτην την αλογιστη χρηση.















Δεν λεμε οτι ο καπνος και το τσιγαρο ειναι αθωα. Τα κερδη απο αυτο το εγκλημα που κοστισε και κοστιζει χιλιαδες ζωες τα καρπωθηκαν αλλοι. Αυτοι φτιαξαν περιουσιες και παγκοσμιους πολυεθνικους κολλοσους (Phillip Morris, Imperial Tobacco, Lloyd&Sons...απο το τσιγαρο,
Bayern κ.α. απο φυτοφαρμακα), οι καπνοπαραγωγοι απλως επιβιωσαν.




“Today’s teenager is tomorrow’s potential regular customer”
Philip Morris, makers of
Marlboro cigarettes

“We don’t smoke that s**t, we just sell it. We reserve that for the young, the black, the poor, and the stupid.”
RJ Reynolds, makers of
Camel cigarettes

“If you are really and truly NOT going to sell to children, then you are going to be out of
business in 30 years.”
Liggett Tobacco Company, makers of
Lark and L&M cigarettes

Free Hit Counter